Vikten av OVK

En obligatorisk ventilationskontroll (OVK), är som det låter, obligatorisk för alla byggnader som har något sorts ventilationssystem. Varför är detta så viktigt då? Det är såklart viktigt att ventilationssystemet fungerar som det ska, ventilationens uppgift är trots allt att upprätthålla god inomhusmiljö, vilket är mycket viktigt att upprätthålla. På arbetsmiljöverket står det klart och tydligt att dålig inomhusmiljö har en negativ effekt på våran hälsa. Dålig inomhusmiljö kan till exempel orsaka huvudverk, trötthet, astma, allergier och mycket mer.

Vad kan hända om man inte utför OVK?

För ungefär en månad sedan var det en läste jag i fastighetstidningen om en bostadsrätt som inte utförde en OVK när det egentligen skulle få en sådan utförd. Detta bidrog till stora förluster för både bostadsrätten och ägaren.

Tydligen hade en OVK blivit inbokad för bostadsrätten men besiktningsföretaget blev aldrig insläppta trots flera upprepade påstötningar. Hovrätten har nu slagit fast att ägaren av bostadsrätten nu har förverkat sin nyttjanderätt till lägenheten. Ägaren får även betala över 50 000 kr för motpartens rättegångskostnader.

Bostadsrättsföreningen hade alltså bokat in en OVK men de fick inte tag på en av bostadsrättshavarna. Eftersom de inte fick tag på bostadsrättshavaren fick personen en rättelseanmodan att kontakta bostadsrättsföreningen men personen bokade in en OVK istället utan föreningens godkännande.

Detta ansåg föreningen var fel och sa upp personen. De kontaktade sedan Växjö tingsrätt och de tog beslutet att personen skulle lämna lägenheten omedelbart.

Personen motiverade sin frånvaro på att hon arbetat i Norge periodvis men den ursäkten godkände inte hovrätten.

Som ni märker kan en missad OVK vara förödande. Så jag rekommenderar verkligen att hålla koll på när din fastighet/byggande bör få en OVK utförd. Har du dålig koll på vilka intervall som gäller kan du kika in på Boverkets hemsida.